Israeler besökte Skåne

Många flyktingar kom till Örkelljunga. Vi bjöd hem några från närmaste flyktingförläggningen. Det var araber från Syrien och Irak. Vi fikade och visade en Youtube, där en 10-årig flicka blev intervjuad. Hon fick frågan om hon inte var arg på IS som hade fördrivit henne och hennes familj från deras stad. ”Nej,” svarade hon. ”Gud älskar dem också.” Det blev för mycket för en av männen och han torkade sina tårar.

När vi såg i Källan/Livskällan att man kunde erbjuda sig att ta emot israeler i sitt hem, anmälde vi oss. Det var en israel som startat en hemsida efter att ha varit i ett kristet hem i Nya Zeeland och blivit kristen. Han ville att fler israeler skulle lära känna Jesus som sin frälsare.

De två första israeler som kom hämtade vi en lördagskväll vid järnvägsstationen i Hässleholm. De var ekonomer från Tel Aviv. De var sekulariserade, men hade sina rötter i ortodox judendom. Jag frågade dem om de kunde förklara de tio sefiroten, himlaskatterna. På morgonen skildes vi för jag skulle ha en predikan i Blekinge. De åkte vidare till Helsingborg och Danmark. När min son Daniel hörde att vi haft besök av israeler skickade han över en Youtube, som visade en man som gick omkring i Jerusalem och frågade folk om de läst Jesaja 53. Vi skickade den inspelningen vidare till israelerna och de lovade att se den.

Nästa som kom var från en plats utanför Tel Aviv. Han stannade några dagar, men vi såg inte mycket av honom för han tog med sig smörgåspaket och åkte runt i Nordvästra Skåne. En kväll när vi haft aftonbön sa han: ”Jag tror bara på den bok som judar har skrivit.” ”Jaha,” sa jag, ”Nya testamentet är också skrivet av judar.” ”Är den det”, sa han.

På sommaren, när vi hade besök av två av våra barn med familjer, hörde ett par israeler av sig och ville komma. Vi hade inte plats i huset för dem.

Mats H Giselsson

Biblisk förkunnelse sedan 1999