Följ Guds kallelse – och låt Gud sköta resten

Intervju med Omri  Jaakobovich, grundare av HIT – på svenska Öppna hem för israeler.

Omri  Jaakobovich växte upp på kibbutsen Ramat HaShofet i Yizre’el-dalen, inte långt från varken Karmelberget, Megiddo eller Nasaret. Sedan mer än 20 år har han haft bostadsadress på Nya Zeeland, men där är han inte så ofta längre eftersom han är på resande fot mellan tio och elva månader om året för att promotera nätverket ”Hosting Israeli Travelers” (på svenska även kallat ”Öppna hem för israeler”). Det hela handlar om att Omri som växte upp i Bibelns land, bara en halvtimmes bilfärd från staden där Jesus växte upp, reste ända till Nya Zeeland innan han hittade sanningen. Det var på Nya Zeeland att han kom till tro på Israels Messias: Yeshua från Nasaret.

Första gången jag träffade Omri Jaakobovich var i Jerusalem 2015. Då hade han precis börjat att marknadsföra sitt nätverk utanför Nya Zeeland. En titt på nätsidan för Hosting Israeli Travelers (HIT) idag, avslöjar att han på tre år har hunnit värva ganska många värdar för israeliska turister runt om i världen. Jag träffar Omri på Hönö. Skandnavienturneen går mot slutet. Omri och hans sekreterare Della har rest runt i över två månader, och värvat också svenskar som kan öppna sina hem för israeliska ryggsäcksturister.

Hur växte du upp, Omri?
Jag växte upp på en kibbuts, så som de var då. Vi bodde i barnhuset och jag tillbringade i stort sett tiden med mina jämnåriga. Vi hade inte TV och var mycket ute och lekte. Kibbutslivet har sin charm. Jag visste vem mina föräldrar var, men dem såg jag bara mellan fyra och sju på eftermiddagarna. Det har fört till att jag inte har så många gemensamma upplevelser med mina föräldrar och syskon. Efter att jag blev en troende inser jag att denna livsformen inte är som Gud har tänkt.

Trodde du på Gud i din uppväxt?
Jag växte upp i en sekulär pluralistisk kibbuts. Evolutionsläran var något som präglade kibbutslivet på djupet. Alla israeler läser mycket i Bibeln i skolan, som en historiebok om Israels historia. Min lärare gillade verkligen Bibeln, men i bibelundervisningen var Gud helt bortplockad. Men jag kommer ihåg att jag gillade de personerna i Bibeln som Gud älskade, som t.ex. David. Jag minns jag frågade min lärare i Bibeln hur man kan identifiera Messias, och fick till svar att den som påstår sig vara Messias är en falsk messias. Nu efter att jag har kommit till tro på Jesus, och ser tillbaka, så ser jag att Gud på något sätt var med mig.

Jag minns vi gjorde en del utfärder som barn till ’Emek HaShalom och där bodde några tyska troende kristna. De var lite konstiga, sådana som man på hebreiska kallar ”lamlam”, dvs sådana som varken gör nytta eller skadar någon. De hade bl.a. en stor bild med vargar som är tillsammans med lamm och leoparder med killingar (från Jes 11). Dessa kristna var lite konstiga, men de gjorde intryck. Jag visste att Gud finns.

Vad tänkte du om messianska judar och om kristna på den tiden? Messianska judar visste jag inte existerade överhuvudtaget. De kristna var sådana  som har förföljt mitt folk i 2000 år. Förutom då dessa tyskarna som bodde i ’Emek HaShalom, men de var lite konstiga.

Vad var det som förde dig till tro på Jesus?
Då jag kom till Nya Zeeland träffade jag en holländsk hednakristen som tog mig på allvar och vittnade för mig. Jag letade efter sanningen, och jag visste det fanns en sanning, bara inte vilken sanning. Det viktigaste denna damen sa var: ”Omri, du är dum för du letar efter sanningen i hela världen, fast den finns i din egen kultur.” Detta kunde hon säga eftersom hon hade lyssnat in sig. Det var detta som fick mig att bli nyfiken och leta själv. Jag åkte till Auckland för att förlänga mitt visum och medan jag var där gick jag till en kristen bokhandel. De hade Bibeln – både Tanakh (dvs. GT) og NT – på mitt modersmål hebreiska. Eftersom jag har vuxit upp på kibbuts med ett kommunistiskt system, så var det väldigt onaturligt för mig att köpa något för pengar så jag ställde mig och läste hela Matteusevangeliet i bokhandeln. Redan i Matt 1:1 insåg jag att NT inte var en antijudisk hat-bok som jag trodde, men en tvärs igenom judisk bok. Jag förväntade att läsa om nunnor, präster och jultomtar i NT, men redan i första versen stod det om Messias, Abrahams son och Davids son. En stor överraskning.

Vad hände mer?
Jag mötte en annan israel på resa – en kibbutsnik som jag. Han hade sin armébibel med sig, dvs. den Bibel (GT) som rabbinatet ger till alla soldater i Israel. Jag undrade varför han reste runt med en Bibel, eftersom kibbutsmänniskor inte är religiösa. Men han menade att om han fick någon fråga från de kristna så kunde det vara bra att kunna ge dem ett svar. Jag fick hans Bibel. Jag introducerades också för ett kristet par som älskade Israel och så frågade jag dem var jag skulle börja läsa. Jag kunde de flesta historierna, som de om David och Goliat, om Daniel i lejongropen osv., men jag hade aldrig förr läst Bibeln. De rekommenderade mig att börja med profeterna, och eftersom profetdelen i den hebreiska indelningen av Tanakh börjar med Jesaja, så blev det Jesaja. I Jesaja är Messias med överallt, och nu efter att jag hade läst Matteusevangeliet i bokhandeln, så var det uppenbart vem profetiorna handlade om. Så jag kom till tro på Jesus som Messias. Jag trodde då att jag var den enda juden i hela världen som trodde på Jesus.

Kan du berätta om hur HIT arbetar?
De flesta israeliska judar som är födda i Israel (dvs. Tsabarim) som tror på Jesus, har kommit till tro i utlandet och genom någon hednakristens vittnesbörd. Därför bygger HIT på att israeler på resa kan få tillgång till en databas med husvärdar, och när de så kommer hem till hednakristna människor som tror på Jesus, så öppnas möjligheten för att det samma ska kunna hända med dem som hände med mig.

Den medlemsavgiften israelerna betalar för att vara med i reseklubben finansierar det hela. Det är affärsverksamhet som jag använder i missionssyfte. Målet är att de hednakristna genom sin kärlek till Israel och sitt vittnesbörd om Messias ska väcka avundsjuka hos mitt folk (Rom 11:11) så att de börjar undersöka själva.

Vet du hur många israeler som har kommit till tro genom HIT:s arbete?
Vi vet inte så mycket. Det är inte så många som hör av sig, men jag har ett bra exempel. 2013 var jag i Israel och fick var med på en medarbetarsamling i en organisation som arrangerar läger för ungdomar. De gav mig möjligheten att berätta vad jag håller på med och då var det en av de yngre medarbetarna som sa: Är du Omri? Ja, sa jag, och så berättade han att 2006 hade han varit på Nya Zeeland, använt HIT:s nätverk och kommit till tro på Jesus. Sju år senare träffade jag honom och då var han en Jesustroende ungdomsledare.  

Det viktigaste är inte att räkna antal omvända. För det första ska vi komma ihåg att om vi använder en skala från ett till tio, där tio motsvarar en israel som har kommit till tro på Jesus, så befinner sig många israeler på minus 50. Kan de närma sig tron så att de hamnar på minus 40, så är det också ett framsteg. Utöver det har Gud gett löften om Israels frälsning, så det viktigaste är att de hednakristna följer sin kallelse och genom sitt liv och vittnesbörd väcker avund hos mitt folk (Rom 11:11). Följ Guds kallelse – och låt Gud sköta resten.

Andreas Johansson, Källan

 

Vill du läsa mera om HIT?

På svenska: https://kallan.org/oppna-hem/

http://hitinternational.net/en/home-page-2/ och http://www.teote.org/

Israeli travelers @ Zula Lodge (Wanaka, New Zealand)