Om Omri Jaakobovich

Av Andreas Johansson

Omri Jaakobovich växte själv upp på kibbutsen Ramat HaShofet i Israel, dvs han hade en helt sekulär uppväxt. Som så många andra reste också Omri ut i världen som ung, och kom till Paihia på Nya Zeeland, där Omri fortfarande bor när han inte är ute och reser.

Det var i Paihia som Omri mötte (hedna-)kristna som tog på allvar att det judiska folket är Guds utvalda folk, men som också trodde på Jesus Messias och vittnade. Omri öppnade Nya testamentet, som han trodde var en kristen manual för hur man ska förfölja judar, och upptäckte att det inte var så som han trodde. Omri läste profetior i Tanakh (Gamla testamentet). Så kom Omri till tro på Jesus som Messias.

Sedan dess har Omri grundat nätverket Hosting Israeli Travelers (HIT) för att göra det möjligt för bekännande (hedna-)kristna att kunna bli vänner med israeler. Du kan höra Omris vittnesbörd om hur han kom till tro på Jesus Messias här (på engelska).

Jag har träffat Omri några gånger i Israel och hört honom berätta. Det har gjort intryck och därför önskar jag sprida detta så att många svenskar kan få träffa Omri och förstå mera hur man kan vara ett vittne om Jesus Messias för det judiska folket – utan att lämna sitt eget hem.

Konsten att vara värd för sina gäster, är en konst ”alla” kan, och som Omri säger: Har du ett hjärta för dina gäster, dvs att de uppfattar att du bryr dig och är glad för att de kommer, så kan inget bli fel, och har du inte ett hjärta för dem, så blir allt fel.

De flesta israeler räknar med att kristna människor antingen hatar judar eller åtminstone har motvilja mot dem, så det finns stora möjligheter att överraska positivt. En värdfamilj hade de tio buden på väggen, och det orsakade frågan hos de israeliska gästerna: ”Varför har dessa hedningar våra bud på väggen?” Du kan höra (på engelska) vad några av dem som har varit värdar genom HIT berättar här.

Andreas Johansson

Biblisk förkunnelse sedan 1999