Öppna hem för israeler

Sverige – ett resmål för unga israeler
Vi vill stimulera vänskap mellan svenskar och israeler. Genom personlig kontakt upptäcker man snart att vi alla, var vi än kommer ifrån, är unika personligheter, och då blir det mindre stereotyper.

Dessutom är det så att en väldigt stor andel av de judar som tror på Jesus som Messias har kommit till tro just genom att en hednakristen (icke-jude) har delat sitt liv och sin tro på Israels Gud med sina judiska vänner.

Väldigt många unga israeler reser ut i världen efter fullförd militärtjänst. För vila, äventyr eller av nyfikenhet på andra samhällen och kulturer. Också Sverige är ett intressant land att åka till.

Internationellt nätverk
Källan har kontakt med nätverket Hosting Israeli Travelers (HIT). Idén går ut på att den som vill vara värd kan öppna sitt hem för israeler som är medlemmar i HIT-klubben. Det som krävs är en säng, en dusch och en hylla i kylskåpet. Värden avgör själv vilka datum hemmet är öppet och om gästerna också ska bjudas på middag och andra aktiviteter. Läs mer om HIT.

Alla värdar måste lova särskilt två saker:
1) Att inte prata om religion och tro mot gästernas vilja och
2) värdarna får inte lov att undvika att dela sin tro på Jesus om gästerna visar intresse.

Bakgrunden till HIT-näverket är att israelen Omri Jaakobovich, som i dag leder HIT-nätverket, själv var på resa till Nya Zeeland och kom till tro på Jesus.

Öppna hem för israeler
Källan vill bistå med samlingar och annat stöd för dem som vill vara värdar i ”Öppna hem för israeler”, eftersom det är lättare om man har kunskaper om israelisk kultur och historia.

Det är också viktigt att lära sig många profetior och andra bibelverser från Tanakh (GT). När hednakristna kan den hebreiska Bibeln (GT) bättre än många israeler, så väcker det ofta både nyfikenhet och avund (se Rom 11:11).

Men det allra viktigaste för en värd i HIT-nätverket är att ha ett öppet hjärta, både för Gud och medmänniskor. Därför vill Källan också att vi ska be mycket för varandra på samlingarna i ”Öppna hem för israeler”.

Källan inledde denna verksamhet 2017.

Sju texter med kunskap, inspiration och samtalstips för värdar i Öppna hem för israeler. Läs

___________________________________________

Följ Guds kallelse – och låt Gud sköta resten, intervju med Omri Jaakobovich, av Andreas Johansson. Läs

___________________________________________

Andreas Johansson berättar om Omri Jaakobovich

Omri Jaakobovich växte själv upp på kibbutsen Ramat HaShofet i Israel, dvs han hade en helt sekulär uppväxt. Som så många andra reste också Omri ut i världen som ung, och kom till Paihia på Nya Zeeland, där Omri fortfarande bor när han inte är ute och reser.

Det var i Paihia som Omri mötte (hedna-)kristna som tog på allvar att det judiska folket är Guds utvalda folk, men som också trodde på Jesus Messias och vittnade. Omri öppnade Nya testamentet, som han trodde var en kristen manual för hur man ska förfölja judar, och upptäckte att det inte var så som han trodde. Omri läste profetior i Tanakh (Gamla testamentet). Så kom Omri till tro på Jesus som Messias.

Sedan dess har Omri grundat nätverket Hosting Israeli Travelers (HIT) för att göra det möjligt för bekännande (hedna-)kristna att kunna bli vänner med israeler. Du kan höra Omris vittnesbörd om hur han kom till tro på Jesus Messias här (på engelska).

Jag har träffat Omri några gånger i Israel och hört honom berätta. Det har gjort intryck och därför önskar jag sprida detta så att många svenskar kan få träffa Omri och förstå mera hur man kan vara ett vittne om Jesus Messias för det judiska folket – utan att lämna sitt eget hem.

Konsten att vara värd för sina gäster, är en konst ”alla” kan, och som Omri säger: Har du ett hjärta för dina gäster, dvs att de uppfattar att du bryr dig och är glad för att de kommer, så kan inget bli fel, och har du inte ett hjärta för dem, så blir allt fel.

De flesta israeler räknar med att kristna människor antingen hatar judar eller åtminstone har motvilja mot dem, så det finns stora möjligheter att överraska positivt. En värdfamilj hade de tio buden på väggen, och det orsakade frågan hos de israeliska gästerna: ”Varför har dessa hedningar våra bud på väggen?” Du kan höra (på engelska) vad några av dem som har varit värdar genom HIT berättar här.

Andreas Johansson

Biblisk förkunnelse sedan 1999