Öppna hem för israeler

För Källan är det viktigt att stimulera vänskap mellan svenskar och israeler. Genom personlig kontakt upptäcker man fort att vi alla, var vi än kommer från, är unika personligheter, och då blir det mindre stereotyper av typen ”svenskar är så här” och ”israeler är så där”. Dessutom är det så att en väldigt stor andel av de judar som tror på Jesus som Messias har kommit till tro just genom en hednakristen människa som har delat sitt liv och sin tro på Israels Gud med sina judiska vänner.

Väldigt många unga israeler reser ut i världen efter fullförd militärtjänst. Många har behov för att vila efter en tuff militärtjänst. Andra är sugna på äventyr. Andre är nyfikna på hur andra samhällen och kulturer fungerar. Också Sverige är ett intressant land att åka till för israeler.

Därför har Källan upprättat en kontakt med ett nätverk som heter Hosting Israeli Travelers (HIT). Idén går ut på att den som vill vara värd, kan öppna upp sitt hem för israeler som är medlemmar i HIT-klubben. Det som krävs är en säng, en dusch och en hylla i kylskåpet. Värden avgör själv vilka datum hemmet är öppet för israeliska gäster och värden avgör själv om gästerna också ska bjudas på middag och andra aktiviteter. Läs mer om HIT.

Alla värdar måste lova särskilt två saker:

1) Att inte prata om religion och tro mot gästernas vilja och
2) värdarna får inte lov att undvika att dela sin tro på Jesus om gästerna visar intresse.

Bakgrunden til HIT-näverket är att en israel, som i dag leder HIT-nätverket, själv var på resa till Nya Zeeland och kom till tro på Jesus.

Vi i Källan vill bistå med samlingar och annat stöd för dem som vill vara värdar i ”Öppna hem för israeler”, eftersom det är lättare att vara en trevlig värd för israeler om man har kunskaper om israelisk kultur och historia. Det är också viktigt att lära sig så många profetior och andra bibelverser från Tanakh (GT). När hednakristna kan den hebreiska bibeln (GT) gott och bättre än många israeler, så väcker det ofta både nyfikenhet avund (se Rom 11:11). Men det allra viktigaste för en värd i HIT-nätverket är att ha ett öppet hjärta, både för Gud och medmänniskor. Därför vill Källan också att vi ska be mycket för varandra på samlingarna i ”Öppna hem för israeler”.

Källan inledde denna verksamhet 2017.

___________________________________________

Omris vittnesbörd
Omri Jaakobovich växte själv upp på kibbutsen Ramat HaShofet i Israel, dvs han hade en helt sekulär uppväxt. Som så många andra reste också Omri ut i världen som ung, och kom till Paihia på Nya Zeeland, där Omri fortfarande bor när han inte är ute och reser.

Det var där i Paihia som Omri mötte (hedna-)kristna människor som tog på allvar att det judiska folket är Guds utvalda folk, men som också trodde på Jesus Messias och vittnade. Omri öppnade Nya testamentet, som han trodde var en kristen manual för hur man ska förfölja judar, och upptäckte att det inte var så som han trodde. Omri läste profetior i Tanakh (den hebreiska Bibeln som av hednakristna kallas Gamla testamentet). Så kom Omri till tro på Jesus som Messias. Sedan dess har Omri grundat nätverket Hosting Israeli Travelers (HIT) för att göra det möjligt för bekännande (hedna-)kristna att kunna bli vänner med israeler. Du kan höra Omris vittnesbörd om hur han kom till tro på Jesus Messias här (på engelska).

Det har gjort intryck att träffa Omri
Jag har träffat Omri några gånger i Israel och hört honom berätta. Det har gjort intryck och därför önskar jag sprida denna informationen så att också många svenskar kan få träffa Omri och förstå mera hur man kan vara ett vittne om Jesus Messias för det judiska folket – och det utan att ens lämna sitt eget hem.

Det man behöver erbjuda är en säng på ett rum, duschmöjligheter och en ledig hylla i kylskåpet. Vill man bjuda sina gäster på middag, är det heller inte förbjudet. Konsten att vara värd för sina gäster, är en konst ”alla” kan, och som Omri säger: Har du ett hjärta för dina gäster, dvs att de uppfattar att du bryr dig och är glad för att de kommer, så kan inget bli fel, och har du inte ett hjärta för dem, så blir allt fel.

Omri är noga med att understryka att man får inte prata om tro och religion med sina gäster mot deras vilja, men å andra sidan får man heller inte låta bli att komma in på tro och Jesus när gästerna väl är öppna för det.

De flesta israeler räknar med att kristna människor antingen hatar judar eller åtminstone har motvilja mot dem, så det finns stora möjligheter att överraska positivt. En värdfamilj hade de tio buden på väggen, och det orsakade frågan hos de israeliska gästerna: ”Varför har dessa hedningar våra bud på väggen?” Du kan höra (på engelska) vad några av dem som har varit värdar genom HIT berättar här.

Andreas Johansson

Biblisk förkunnelse sedan 1999